Czy warto inwestować w wagę analityczną?

Masz kłopot i szukasz obiektywnej opinii lub rady? Dodaj wątek, opisz swoje problemy - na pewno ktoś Ci pomoże!
Ludwik Kubiak

Czy warto inwestować w wagę analityczną?

Post autor: Ludwik Kubiak »

Od jakiegoś czasu myślę o zakupie nowej wagi łazienkowej. Zależy mi nie tylko na precyzyjnym pomiarze wagi, ale również na dodatkowych funkcjach, takich jak analiza składu ciała – coś, co podobno potrafią nowoczesne wagi analityczne. Trafiłem na stronę, gdzie opisano różne modele: https://megamedic.pl/wagi. Wygląda na to, że są tam urządzenia zarówno dla osób prowadzących zdrowy tryb życia, jak i dla tych, którzy po prostu chcą lepiej kontrolować swoją wagę.

Mam jednak kilka pytań:
  • Czy wagi analityczne faktycznie są dokładne, jeśli chodzi o takie parametry jak poziom tłuszczu, mięśni czy wody w organizmie?
  • Czy takie dodatkowe pomiary naprawdę pomagają w planowaniu diety i treningów, czy może to tylko ciekawostka?
  • Jeśli korzystacie z takich wag, to jaką firmę lub model możecie polecić?
Zależy mi na tym, żeby sprzęt był solidny i niezawodny, a przy tym intuicyjny w obsłudze. Nie chciałbym kupować czegoś, co szybko się zepsuje albo pokaże wyniki „na oko”. Może ktoś z Was ma doświadczenia z takimi urządzeniami i podpowie, na co zwracać uwagę? Z góry dziękuję za wszystkie opinie!