Dom opieki czy opiekunka?
Masz kłopot i szukasz obiektywnej opinii lub rady? Dodaj wątek, opisz swoje problemy - na pewno ktoś Ci pomoże!
- Lejla
Dom opieki czy opiekunka?
[color= rgb(0, 0, 0);]Witajcie. Mam dylemat, który możliwe, że pomożecie mi rozwiązać. Moja babcia choruje na zaawansowaną demencję i z rodzicami nie jesteśmy w stanie zapewnić jej dostatecznej opieki. Nie wiemy, czy lepiej będzie zdecydować się na dom seniora, czy wynająć opiekunkę. Co o tym myślicie?[/color]
- petronela
Re: Dom opieki czy opiekunka?
Miałam podobny problem, ale podjęliśmy decyzję o umieszczeniu babci w placówce familia.lodz.pl. To była naprawdę dobra decyzja. Babcia ma teraz całodobową opiekę medyczną, nie jest sama, je bardzo wartościowo. Zawsze, kiedy ją odwiedzamy, to uśmiecha się od ucha do ucha, a to dobry znak
- eryka
To odwieczny problem co zrobić. Moim zdaniem opiekunka sprawdzi się u osób, które są świadome i sprawnie psychicznie. U kogoś, kto ma alzheimera i nie można go zostawić samego dosłownie na minutę opiekunka będzie miała bardzo ciężko. Wiem to po moim dziadku. Szukając jakiegoś odpowiedniego miejsca dla niego wpadła mi w oko oferta Domu opieki Magdalenka dla chorych na chorobę Alzheimera. Myślę, że dla osób z takim schorzeniem jak i dla ich rodzina to najlepsze rozwiązanie.
- yashasvi07
- Kasiak77
Witam. Jeżeli nie chcecie aby starsze osoby z waszej rodziny nudziły się w swoim wolnym czasie, to mogę polecić wam portal dla nich do pokazania https://zycieseniora.com/podroze/sanato ... o-przerwie. Znajdą tam wiele porad od ekspertów, nie tylko o zdrowiu, ale także o finansach czy nawet modzie dla seniorów, a pod tym linkiem na przykład dokładnie informacje o sanatorium
Post autor: Lisiećka »
Opiekunka na stałe 24h/dobę to kolosalne kwoty i też tak naprawdę musiałby to być wtedy z dwie opiekunki na zmianę. Bardziej dostępnym rozwiązaniem jest dom opieki. Gdybyście szukali dobrego domu opieki w Nowym Dworze Mazowieckim to polecam znajdujący się tam "Dom Rodzinny". Seniorzy mają tam zapewnioną wzorcową opiekę.
- mloda2
Niezależnie od tego na jaką formę postawimy, bardzo ważne jest aby zwracać uwagę na jak najlepsze dopasowane do swoich potrzeb. To co ma znaczenie to przede wszystkim funkcjonowanie i samodzielność. Dzięki sprzętom takich jak okulary korekcyjne czy aparat słuchowy możemy pozwolić na znacznie większe dopasowane do potrzeb i możliwość zwiększonego działania.
Post autor: Koźmińska »
Jeśli mam być szczerze to jestem za opieką domową. Teraz, w czasach wirusa te domy opieki sa według mnie niebezpieczne. Poza tym nie ma to jak miec bliską osobę w domu. A są takie firmy jak Pol Ar Serwis co świadczą usługi profesjonalnej opieki domowej np. godzinowo czy dobowo. Warto się z nimi skontaktowac bo teraz nawet mają promocje: https://pol-arserwis.pl/promocja/
Post autor: Baśka »
To tak się tylko wydaje, ale wybór takiego miejsca musi być przemyślany i dobry. Widziałam ciekawe propozycje na http://domseniora24.pl/ , może zerknij na ofertę. Dom ten jest prywatny, ale z domowym jedzeniem, opieką medyczną cały czas, fajne wnętrze, pokoje, łazienki i nawet jest kaplica.
Post autor: mąka »
Moim zdaniem zdecydowanie opiekunka. U nas to zajęcie może nie jest jeszcze zbyt popularne, jednak na terenie na przykład Niemiec już tak. Ta wzrasta nieustannie zapotrzebowanie na takie osoby, Dzięki temu ofert pracy w tym zakresie pojawia się naprawdę sporo Tutaj https://eopiekunka.pl/oferty-pracy/ znaleźć można interesujące.
Przejdź do
- Forum
- ↳ Budownictwo - projekty domów, budynków usługowych
- ↳ Finanse i inwestycje
- ↳ Wystrój wnętrz
- ↳ Sprzęt AGD i RTV - opinie, serwis, ranking
- ↳ Meble
- ↳ Dekoracje i dodatki do domu
- ↳ Majsterkowanie
- ↳ Domowe DIY
- ↳ Zakładamy ogródek - porady ogrodnicze
- ↳ Pomoc prawna